Grecka kawa frappé to napój zrobiony „na zimno” z kawy rozpuszczalnej, z dodatkiem lodu, przykryty gęstą, grubą na kilka centymetrów pianą.

 
 
 

Kawa frappé

frappeGrecka kawa frappé to napój zrobiony „na zimno” z kawy rozpuszczalnej, z dodatkiem lodu, przykryty gęstą, grubą na kilka centymetrów pianą. Choć jest obecnie niezwykle popularna, głównie wśród młodych Greków i zagranicznych turystów, nie ma długiej tradycji. Frappé powstała bowiem przypadkowo, podczas Międzynarodowych Targów Handlowych w Salonikach, w 1957 r. Firma Nestle promowała tam nowy produkt dla dzieci - napój czekoladowy wytwarzany przez zmieszanie w shakerze proszku z zimnym mlekiem. Przedstawiciel firmy chciał w czasie przerwy zaparzyć sobie tradycyjną kawę rozpuszczalną, ale nie miał dostępu do gorącej wody. Zmieszał więc w shakerze kawę rozpuszczalną z zimną wodą i dodał do tego kostki lodu. Do dzisiaj frappé jest przygotowywane głównie na bazie rozpuszczalnej kawy Nestle, stając się niezwykle popularnym napojem w Grecji, dostępnym niemal w każdej kawiarni.

W kawiarniach frappé przygotowuje się przy użyciu shakera, blendera, a nawet specjalnych ekspresów. W Grecji można kupić w sklepach mini-miksery na baterię ułatwiające wytworzenie piany. Ja dostałem takie urządzenie w Polsce, w Lidl-u (pod nazwą „spieniacz do mleka” firmy SilverCrest). Ale w warunkach domowych można wykorzystać do tego celu niewielki słoik ze szczelną zakrętką, najlepiej używany wyłącznie do tego celu (obce zapachy). I rzeczywiście najlepiej przyrządzić ją na bazie kawy Nescafe firmy Nestle, gdyż granulat tej kawy wytwarzany jest specjalną techniką, która eliminuje z kawy olejki - dzięki temu łatwo uzyskać gęstą i trwałą pianę, tak charakterystyczną dla frappé.

Przepis

Składniki: ¾ szklanki zimnej wody, 1-2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Nescafe classic, 1-2 łyżeczek cukru, kilka kostek lodu, ewentualnie trochę mleka
Przygotowanie: Do słoika wsypujemy kawę i cukier, zalewamy niewielką ilością wody - 2-3 cm ponad kawę i cukier; po dokładnym zamknięciu słoika intensywnie wytrząsamy jego zawartość przez 1-2 minut; powstałą pianę przelewamy do wysokiej szklanki, dolewamy pozostałą część wody i wrzucamy kostki lodu; można też dodać mleka - ilość najlepiej określić doświadczalnie; na koniec wkładamy do szklanki słomkę :)
Jeśli dysponujemy „spieniaczem do mleka” to można piankę przyrządzić bezpośrednio w szklance, należy przy tym pamiętać aby nie spieniać zbyt długo, bo piana będzie zbyt „sztywna” (ja spieniam niecałe 10 sekund).

Ja w upały oczywiście wrzucam lód (Grecy czasem sypią go jak dla mnie za dużo), ale zimą chętnie robię frappé według powyższego przepisu pomijając lód.

I jeszcze jedna uwaga dotycząca zamawiania frappé w Grecji. Występuje ona tam w trzech stopniach słodkości: glykós (sweet, słodka) - 2 łyżeczki kawy i 4 łyżeczki cukru, métrios (medium, normalna) - 2 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru oraz skétos (plain, bez cukru) - 2 łyżeczki kawy ale bez cukru. Ta ostatnia występuje najrzadziej, bo Grecy lubią „słodkie”, a bez cukru piana nie jest taka ładna i trwała. Kelner przeważnie zaproponuje też dodatek mleka.

 
LICZNIK LICZNIK LICZNIK LICZNIK LICZNIK LICZNIK LICZNIK LICZNIK