Tenis stołowy - jest stosunkowo młodą dyscypliną olimpijską,
historycznie wywodzącą się od tenisa ziemnego. Choć pierwsze rozgrywki odbywały się
już na początku XXw. (od 1920r. w Polsce), to dyscyplina ta trafiła do
programu Igrzysk Olimpijskich dopiero w 1988 roku w Seulu (zarówno mężczyźni jak i kobiety).
W grze uczestniczy 2 (gra pojedyncza) lub 4 zawodników (gra podwójna lub mieszana).
Celem gracza jest takie uderzenie rakietką piłeczki na stronę przeciwnika aby ten nie był
w stanie jej odebrać lub aby był zmuszony popełnić błąd.
Każdy błąd jest liczony jako punkt dla przeciwnika.
Jednego seta gra się do 11 punktów (choć tak jak w tenisie ziemnym aby wygrać seta trzeba mieć 2 punkty przewagi).
Liczba setów potrzebnych do zwycięstwa waha się w zależności od turnieju i stopnia eliminacji
od 3 do 5.
Zawody rozgrywają się na stole koloru niebieskiego lub zielonego, o wymiarach 152x274 cm i wysokości 76 cm.
Na środku stołu rozpięta jest pionowo siatka (również zielona) o wysokości 15,25 cm, dzieląca stół na dwie równe części.
Celuloidowa (lub z innego podobnego tworzywa) piłeczka ma średnicę 40 mm i wagę
2,7 g. Piłka ma kolor biały lub żółty - w zależności od koloru stołu.
Zawodnik może odbić piłkę tylko przy użyciu rakietki. Rakietka wykonana jest z drewna (sklejka)
pokrytego warstwą gumy. Technologia wykonania gumowej powierzchni rakietki jest bardzo złożona, ale
dzięki temu zawodnicy mogą w znacznym stopniu kontrolować lot uderzonej piłki, a zwłaszcza jej obroty.
Jest to bardzo istotne, gdyż obracająca się piłeczka zmienia radykalnie kierunek lotu podczas
odbicia od stołu lub rakietki przeciwnika. Rakietka trzymana jest za uchwyt tradycyjnie (całą dłonią -
styl europejski) lub podobnie do trzymania długopisu podczas pisania (styl azjatycki).
Wszystkie mecze tenisa stołowego rozgrywane były w Hali Olimpijskiej Galatsi w centrum Aten.